Vrei sa stii cand mori?

moarteDin momentul in care ne nastem stim cu siguranta ca vom ajunge intr-o zi sa nu mai fim. Sentimentul ca oricand poti muri pe unii ii sperie, altora le provoaca resemnare, in vreme ce altii cauta sa faca tot ce pot, sa se plimbe, sa profite de viata, de fiecare zi, ca si cum ar fi ultima din viata lor.

Moartea este un proces natural prin care corpul uman lipsit de resurse alege sa se opreasca. Cand un om moare, toate organele vitale isi inceteaza pe rand activitatea, inima refuza sa mai bata, iar intreg organismul cedeaza voit pentru a curma suferintele creierului. Unii pot sa moara din cauza unui accident, altii mor din cauze naturale, din cauza unui atac cerebral, atac de cord, stop cardio-respirator. Oricum ar fi, moartea nu poate fi evitata, poate fi doar amanata cu cateva zile, ore, luni, ani. Nu ar fi minunat totusi daca am sti si cand se intampla ca sa nu ne ia prin suprindere nici pe noi, nici pe cei de langa noi? Ei bine, britanicii s-au gandit la aceasta problema a mortii si lucreaza in prezent la un test care va prezice cand va muri un om, doar cu ajutorul datelor din cardurile de sanatate. Ideea este sa stim mereu cat mai avem de trait, ce ne scurteaza viata, cu cat, pentru a ne petrece mai bine viata si a cheltui banii cu intelepciune. Proiectul va dura patru ani si va avea in vedere stilul de viata si bolile cronice ale persoanelor vizate. Contruirea unui model care va prezice speranta de viata va fi mai usoara prin intermediul datelor colectate rapid, impactul conditiilor de sanatate pe termen lung fiind in centrul studiului britanicilor.

In proiect sunt inclusi si analisti, specialisti IT, care sa creeze software specializat pe asa ceva, dar si experti si tehnicieni de la compania de asigurari Aviva. Scopul final al experimentului pre-test va fi urmarirea atenta a factorilor care influenteaza viata umana, stilul de viata, afectiunile sau interventiile in stilul de viata uman. Bolile cronice si tratamentele, impactul lor asupra sperantei de viata vor putea sa ofere mult mai multe date importante pentru acest test care se vrea foarte simplu, dar foarte exact. Speranta de viata si cunoasterea ei exacta ne poate ajuta sa ne programam mai bine ceea ce vom face la varsta de pensionare si sa ne gestionam mai bine resursele financiare. Daca vor reusi sa realizeze ce si-au propus, britanii pot sa deschida drumul spre noi si noi resurse necesare oricarui om care isi doreste sa gaseasca raspunsul la cele mai interesante intrebari despre momentul in care va muri si poate de ce va muri.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *