Strict interzis: parabenii

fara-parabeniDe fiecare data cand matusile mele se intorceau din Statele Unite, aveau tot felul de idei ciudate, despre ce si cum sa folosim anumite produse sau alimente. Tot timpul se mai descoperea ceva nociv pentru organism, pe care trebuia neaparat sa il inlaturam din alimentatia noastra. Nici in anul acela nu a fost diferit; traditia s-a pastrat.

Intr-o zi, pe cand ma intorceam acasa de la scoala, o gasesc pe mama sortand toate cremele si cosmeticele noastre. Avea o gramada in continua crestere, unde erau de aruncat. „S-a descoperit ca parabenii nu sunt buni, asa spun cei din America”, a fost raspunsul mamei. Desi m-am impotrivit, nu am avut sort de izbanda. A trebuit sa ma conformez.
Parabenii. Ce or fi si cine i-a mai inventat? Pentru a afla raspunsurile la aceste intrebari si pentru a ma convinge de efectul nociv asupra organismului, am decis sa ma informez mai bine. Dupa ce am citit pret de o ora, am decis eu insami sa imi fac curatenie printre cosmetice. De obicei nu sunt omul extremelor, care asculta orice informatie, insa incerc pe cat posibil sa duc o viata echilibrata si sa ma feresc de ceea ce stiu ca este nociv.

Asadar, ce am aflat eu de pe internet? In primul rand, fara parabeni, am putea folosi fondul de ten doar 2-3 zile, dupa care ar expira. Se gasesc in componenta a aproximativ 80% dintre cosmetice, indiferent ca un fond de ten costa 5 lei sau 80 de lei. Daca vrei sa verifici eticheta unui produs, nu vei gasi simplu paraben, ci cel mai frecvent metilparaben, propilparaben, butilparaben, etilparaben, isobutilparaben, benzilparaben. Unele produse pot contine unul singur din aceasta insiruire dau pe toate.
Desi au fost aprobate de a fi folosite in anul 1984, specialistii sustin ca sunt nocive pentru organism. Probabil cancerul este boala secolului al XXI-lea. Ei bine, parabenii favorizeaza aparitita acestei maladii. Medicii cred ca este o legatura intre acestea doua, pentru ca s-au gasit urme de paraben in tesuturile mamare canceroase. Este o substanta care se absoarbe foarte repede in organism si are capacitatea de a imita functia anumitor hormoni. Cel mai periculos mi se pare faptul ca aceste chimicale se gasesc in componenta produselor pentru bebelusi. De aceea, fetitele de opt ani pot ajunge la pubertate, iar baietilor li se dezvolta tesutul mamar. Este inuman ceea ce fac producatorii pentru a se imbogati.

M-am gandit la aceste lucruri dupa ce am citit, insa am fost pe deplin convinsa cand am vazut pe eticheta mai multor produse scris: fara parabeni. Daca nu ar fi nociv, de ce s-ar mentiona acest fapt?

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *